Som nyudklækket student har du helt sikkert gået og overvejet, om et sabbatår ikke var på sin plads efter flere års hårdt arbejde. Et fuldtidsarbejde i sabbatåret kan dog også være hårdt arbejde og her er det vigtigt, at man som ufaglært i et helt nyt fag passer på sig selv. Unge mennesker skal i dag arbejde til en sen alder. Derfor bør man passe på sin krop, så man ikke bliver nedslidt.

Pas på arbejdsskader

Du har helt sikkert hørt om skader blandt folk, som har et hårdt fysisk arbejde. Manuel håndtering forekommer i stort set alle brancher og omfatter alle former for flytning af ting, der helt eller delvist kræver manuelt håndtering. Manuel håndtering indebærer for eksempel løft, vipning, bæring, støtte, træk, skub, slæbning, læsning, skovling og sortering. Manuel håndtering kan forårsage skader på kroppens led, muskler, sener, kredsløb og nerver. Ved arbejdsskader er det ofte ryggen, der bliver beskadiget.

Risikoen for skader hænger sammen med:

  • Den kraft der skal præsteres
  • Arbejdets planlægning og tilrettelæggelse
  • Den vægt der skal flyttes
  • Den metode der bruges
  • Om der bruges egnede tekniske hjælpemidler
  • Hvordan kroppen bruges, herunder arbejdsstillinger og -bevægelser

Der er særlig stor risiko for skader:

  • Ved uvant arbejde
  • Når man er udsat for vibrationer eller står i en uholdbar arbejdsstilling
  • Når belastningerne er uventede

Tunge løft

For at passe på kroppen så godt som muligt, bør man tænke over, om der findes hjælpemidler eller bestemte stillinger der kan hjælpe med et eventuelt løft. Mange unge finder job i catering eller restaurationsbranchen i løbet af deres sabbatår. Her stifter man helt sikkert bekendtskab med termokasser som har til formål at holde maden enten kold eller varmt.  Selvom en termokasse ikke vejer meget i sig selv, bør man tænke over, hvor tungt indholdet i den er, når der først er kommet mad i.

Når man skal løfte noget tungt, er det vigtigt med en korrekt start stilling, så man undgår at få arbejdsskader i en ung alder. Samler man en termokasse op, er det vigtigt at man bøjer i benene, så benmuskler bruges. Ellers går det ud over lænden, hvilket er en meget mindre muskel end benmusklerne. Arbejdsskader sker hyppigst i de fag, hvor der skal arbejdes hurtigt. Når man oplever at være presset, er sikkerheden ofte en forglemmelse men dog det vigtigste, du skal huske på. Arbejdsskader kan nemlig koste dig dyrt på den lange bane og skulle uheldet være ude, kan det hæmme dig resten af livet. Derfor bør du i høj grad benytte alle de hjælpemidler, du har til rådighed.

Kategorier: Artikler

0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *