Stillesiddende kontorarbejde kan for mange medføre fysiske gener, som kan være meget indgribende i den enkeltes hverdag. Det er derfor vigtigt, at vi forebygger og behandler i tide, inden problemerne vokser sig for store. Osteopat Danni Petersen, som er indehaver af Osteopaterne i Skanderborg og Horsens, guider os til gode vaner på kontoret.

Stillesiddende arbejde kan for mange være ligeså belastende og slidsomt for kroppen som hårdt fysisk arbejde. Man sidder i samme uhensigtsmæssige stilling foran computeren i mange timer, og det kan give gener i form af smerter i nakke, ryg, skuldre og håndled. Mange lider også af tilbagevendende hovedpine, som kan relateres til arbejdsstillingen.

 

Heldigvis er der meget, vi selv kan gøre for at forebygge problemet. Det er naturligvis en forudsætning, at vi indretter kontoret med korrekt bordhøjde, en god stol osv., men der er også andre faktorer, man skal være opmærksom på, når man har stillesiddende arbejde.

 

Bevægelse er nøglen til forebyggelse

 

Ifølge Danni Petersen bunder de fleste skader i, at vores blodgennemstrømning bliver nedsat ved stillesiddende arbejde. Kontorarbejde kræver ofte, at blikket er fokuseret på computerskærmen. Denne statiske stilling medfører, at musklerne i nakken konstant er aktive. Dette nedsætter musklens blodgennemstrømning, og musklen udtrættes. Det er derfor afgørende, at vi har fokus på at bevæge hos ofte i løbet af arbejdsdagen. Det kan være i form af nogle enkle strækøvelser, hvor vi kommer op at stå og får lidt gang i blodcirkulationen. Hvis tiden er til det, vil det være optimalt med en lille gåtur eller en tur på trapperne, hvis man er heldig at have sådan nogle på arbejdspladsen.

 

Det er naturligvis også vigtigt at skifte stilling løbende, og gerne hvert tiende minut. De fleste af os er efterhånden udstyret med et hæve-sænke-bord, så benyt det endelig!

 

Behandling af gener fra kontorarbejde

Hvis forebyggelse ikke er tilstrækkeligt, eller hvis skaden allerede er sket, kan det være nødvendigt med behandling af de gener, der er opstået pga. det stillesiddende arbejde. Som osteopat ser Danni ofte, at der opstår stivhed i vævet omkring lungerne hos personer med længerevarende gener fra kontorarbejde. Når vi sidder let foroverbøjet i for mange timer, er der konstant kompression på lungerne. Det medfører stivhed i vævet omkring lungerne, og lungerne kan derfor ikke bevæge sig optimalt. Ofte resulterer det i, at vi går rundt i en let foroverbøjet stilling, og det kan altså give gener i både nakke, skuldre og ryg.

 

Det er derfor afgørende, at man hurtigst muligt får løsnet den stivhed, der er opstået i vævet, så bevægeligheden i området optimeres. Hvis ikke problemet løses i tide, kan smerterne blive kroniske og meget invaliderende for den enkeltes hverdag. Osteopatisk behandling er en manuel behandlingsform, som kan være hensigtsmæssig til behandling af stivhed i væv eller andre låsninger i kroppen. Behandleren bruger hænderne i sin behandling til at løsne låsninger gennem bl.a. manipulation og mobilisering af led og stræk af væv omkring organerne. Hos ”Osteopaterne” kan behandlingen kombineres med fysioterapeutisk træning og vejledning, så man sætter ind fra flere faglige vinkler.

Mere information om Osteopaterne kan findes på www.osteopaterne.nu

 

 

Kategorier: Artikler

0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *