I dag snakkes der mere og mere om arbejdsmiljø. Og det er ikke uden grund. Det er nemlig mere aktuelt end nogensinde. Godt arbejdsmiljø gælder nemlig i alle brancher og er ikke kun noget som gælder den nedslidte murer. Det gælder også kontorfolk, selvom der sjældent snakkes om, at der er cirka 3 gange så mange mennesker med musearm, end der er med nedslidte knæ.

Det fysiske arbejdsmiljø er selvfølgelig alpha og omega. Det er vigtigt at man sidder ordentligt og med en behagelig arbejdsstilling. Alt for mange virksomheder har stadigvæk den dag i dag, pivhamrende elendige kontorstole samt faste borde. Det er altså ikke for meget at forlange i Dagens Danmark at have en bare nogenlunde ergonomisk kontorstol samt et hævesænkebord.

Nogle produkter har en masse ergonomi indbygget – som f.eks. de fleste computerskærme. Stort set alle dem, som man kan købe i dag, kan på en eller anden måde indstilles i højde, vinkel og lysstyrke. Nogle af dem har endda indbygget sensor, således at de selv justere skærmes lys og kontrast forhold til rummet det befinder sig i.
– Så når det er overskyet er skærmstyrken højere end på en skyfri forårsdag i maj.

Et andet vigtigt arbejdsforhold, som der ikke snakkes ret meget om er lugtscener og indeklima generelt. God daglig udluftning kan for mange virke som en selvfølge, men der er masser af kontorlokaler, der ikke får frisk luft ind – og slet ikke hver dag.
Det kan virke mærkeligt, da de fleste mennesker lufter ud dagligt derhjemme. Men folk gør mange ting derhjemme, som de ikke nødvendigvis gør på arbejdspladsen. Som f.eks. at rydde op efter sig selv…

Faktisk er det vigtigt at lufte godt ud. Mange printere udskiller en del stoffer, som ikke er super sunde at sidde op og ned af i, for en længere periode. Det er dog ikke alle printere. Man kan få mange i dag som er ret miljøvenlige. F.eks. Lexmark og Xerox som HansenPrint forhandler. Men mange billigere printere især laserprintere, som bruger toner frem for blæk udskiller ofte nogle dampe. Hvad toneren så er lavet af, er det som afgør hvorvidt det er usundt at sidde i.

 

Der er også nogle, som mener at det også kan være skadeligt at sidde foran computerens lys i længere perioder – som man jo gør, når man har kontorarbejde. Det er dog lidt noget vås, og det er svært at finde bare lidt forskning med belæg for at det skulle være decideret skadeligt. Men man bliver jo hele tiden klogere, og der forskes i alt, inkl. arbejdsmiljø som kommer os alle og vores efterkommere til gavn. For i sidste ende handler det naturligvis om at passe på os selv.

Kategorier: Artikler

0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *